Asuntokauppa käy nyt – ja hiljenee vuodenvaihteessa

Julkaistu 7.12.2012 kirjoittajalta admin

Asuntokauppa käy nyt vauhdilla, mutta kuinka kauan? Monet seikat nimittäin viittaavat siihen, että asuntokaupan piristyminen on vain tilapäistä.

Kiinteistönvälittäjät kertovat aina vain tiedotusvälineille optimistisia tarinoita siitä, kuinka asuntokauppa vauhdittuu, asuntojen myyntiaika lyhenee ja neliöhinta jatkaa nousuaan.

Se ei yllätä, sillä kiinteistönvälittäjät etu on saada kansalaiset uskomaan myönteisiä uutisia.

Hypoteekkiyhdistys näkee synkkiä pilviä

Pankkisektori on huomattavasti varovaisempi näkemyksissään. Pankkien on oltava realistisia arvioidessaan esimerkiksi työllisyystilanteen ja lainsäädännön vaikutusta asuntojen hintakehitykseen. Siksi pankkien ja rahoituslaitosten näkemykset ovat usein kiinteistönvälittäjiä uskottavampia.

Esimerkiksi tänään ilmestynyt Hypoteekkiyhdistyksen asuntomarkkina-analyysi vuoden viimeiselle neljännekselle näkee asuntomarkkinoilla nousuvaraa lähinnä pääkaupunkiseudulla. Muualla maassa reaalihinnat ovat pikemminkin laskussa.

Pääkaupunkiseudunkaan tilanne ei näytä erityisen ruusuiselta: ”Ensi vuoden näkymiä ei pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille voi millään pitää kovin hyvinä. Toki korkotaso tulee edelleenkin olemaan ennätysalhaalla, mutta kaikki muut tekijät ovatkin sitten jo negatiivisia”, toteaa Hupoteekkiyhdistyksen Matti Inha. Tämänhetkinen korkea hintataso ja reaalitulojen aleneminen vaikuttavat väistämättä asuntomarkkinoihin — aivan kuten työttömyyden kasvu ja talousnäkymien yleinen heikentyminen.

Taantuma ei enää uhkaa – olemme taantumassa

Inhan viesti saa vahvistusta päivän muista talousuutisista: Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote on supistunut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Tämä taas on melko yleisesti käytetty määritelmä taantumalle.

Talouden supistuminen voi monesta tuntua merkityksettömältä: heinä-syyskuussa talous pieneni huimalla 0,1 prosentilla huhti-kesäkuuhun verrattuna.

Prosenttimääränä luku on tietysti melko pieni. Se ei kuitenkaan helpota niiden elämää, joiden taloudessa talouden suppeneminen näkyy esimerkiksi yt-neuvotteluina tai irtisanomisena.

Asuntomarkkinat eivät kaipaa lisää tällaisia uutisia. Yhtä vähän niitä kaipaavat tavalliset kuluttajat.

Lähteet: Hypon asuntomarkkina-analyysi Q4/2012, lehdistötiedote (pdf)≈ß.

Kommentoi