Saksassa asuntokupla

Julkaistu 15.10.2013 kirjoittajalta admin

Saksassako halpaa asua? Valitettavasti – ei enää. Financial Timesin mukaan Saksan suurimpien kaupunkien asuntojen hinnoissa voi olla ilmaa jopa 20 prosenttia, varoittelee Saksan keskuspankki Bundesbank. Esimerkiksi Berliinin, Münchenin, Hampurin ja Frankfurtin asuntojen hinnat ovat kallistuneet keskimäärin 25 prosenttia vuoden 2010 jälkeen. 

Asuntokuplan huoli kasvaa

Huoli asuntokuplasta tukee arvioita, joiden mukaan Euroopan keskuspankin EKP:n löysä rahapolitiikka ja 0,5 prosentin ohjauskorko olisivat liikaa Saksan taloudelle.

Hintatason muuttumisen uskotaan FT:n mukaan kertovan myös siitä, että kansainvälisten sijoittajien toimet nostattaisivat asuntojen hintoja eri puolilla maailmaa.

– Saksan kiinteistömarkkinoilla on eletty melkoista hiljaiseloa vuosia. Mutta nyt, Yhdysvaltain ja joidenkin eurooppalaisten kiinteistökuplien jälkeen, niistä on tullut houkuttelevia kansainvälisille sijoittajille, Bundesbank arvioi lokakuun raportissaan.

Mikäli Saksa tahtoo puuttua ilmiöön, sen pitäisi suostutella EKP:tä nostamaan ohjauskorkoa tai ottaa kotimarkkinoilla käyttöön keinoja hintojen hillitsemiseksi.

Bundesbank arvioi, että hintojen nousu ei ole hellittämässä, mutta toisaalta on epätodennäköistä, että hintataso aiheuttaisi vakavaa makrotaloudellista riskiä.

Kommentoi