Myy asuntosi oikealla hetkellä

Julkaistu 6.11.2013 kirjoittajalta admin

asunnot_aluettain Oletko harkinnut asunnon ostamista? Jos näin on, sinulla on todennäköisesti todellinen tarve asunnolle.
Oma aunto nimittäin on perushyödyke, joka yleensä hankitaan vasta sellaisella hetkellä, kun sille on tarvetta. On vaikea lähteä ennustamaan tulevaisuutta ja sitä, millainen tilanne asuntomarkkinoilla on vaikkapa neljän vuoden päästä. Kun perheeseen tulee lisäystä, tulee siinä samalla eteen tilanpuute. Tällöin ei auta kuin hankkia tilavampi lukaali, oli maailmalla minkälainen tilanne tahansa. Äkilliset muutokset työtilanteessa tai parisuhteessa voivat myös asettaa asuntokaupat ajankohtaiseksi.

Näin tapahtuu niiden kohdalla, jotka hankkivat asunnon omaan tarpeeseen.

Asunnon hankinta voi tapahtua myös sijoitusmielessä. Sijoitusasunto poikkeaa asuntokauppojen suhteen täysin edellä mainituista eismerkeistä: asuntokauppojen tuottavuus riippuu olennaisesti ostoajankohdasta. Tuottolaskelmien avulla sijoituksesta voi tulla paljon kannattavampi. Juuri tällä hetkellä voi tosin olla hyvin haastavaa esittää tarkkoja arvioita, kun kaikki ympärillä valuutta mukaan lukien tuntuvat luhistuvan. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että asunto on usein tuottoisa sijoituskohde.

Remontit

Toinen asia, mihin täytyy kiinnittää huomiota on talon kuntoja remontit. Mikäli asunnossa tai taloyhtiössä on vastikään tehty julkisivuremontti ja putkiremontti, on asunto paljon arvokkaampi, kuin jos remontit olisivat vielä edessä. Tulevat remontit vaikuttavat siis hintaan negatiivisesti, mutta on niillä myös psykologinen vaikutus – tuskin kovinkaan moni hinkuu asuntoon, jossa piakkoin aloitetaan pitkäkestoinen remontti.

Mikäli ollaan aikeissa myydä koti, on syytä huomioida verotusnäkökulma. Omassakin käytössä olleen asunnon myyntivoiton eli luovutusvoiton verollisuus voi olla tarpeeksi hyvä syy harkita asunnon myymisen lykkäämistä, kunnes lainmukaisesti kaikki verottomuuden edellytykset täyttyvät.

Asuntomarkkinat

Mutta kuten aikaisemmin jo mainittiin, asuntokaupan sijoittaminen otolliseen ajankohtaan asuntomarkkinoiden nousujen ja laskujen perusteella on hyvin vaikeaa. Omaan tarpeeseen asuntoa ostavan ei sitä kannata sen kummemmin yrittää, eikä monella ole siihen edes varaa tai aikaa – asunto kun ostetaan tarpeeseen. Toki välillä onnistaa, ja saa hankittua omistusasunnon sopivaan väliin, jolloin asunnon hankkiminen puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta on ”kannattava”. Myytävät asunnot markkinoilla, sekä niiden hinnat vaihtelevat, ja asiakkaat

Kun tarkastellaan kiinteistöjen hintojen kehittymistä vuosien varrella, voidaan sanoa, että hinnat järjestään nousevat vuodesta toiseen. Tästä syystä voi olla kannattavaa ostaa asunto aikaisemmin, eikä odottaa sitä ”hyvän raon” osumista kohdalle. Kun asunnon hankkii mahdollisimman pian, ostaja myö hyötyy omasta asunnosta pitkälle tulevaisuuteen.

Hyvä työkalu asuntojen hintojen tarkasteluun lähimenneisyydessä on ympäristöministeriön ylläpitämä asuntojen.hintatiedot.fi-palvelu. Tietoja palveluun tulee Suomen suurimmilta LKV-ja kiinteistöalan yrityksiltä kuten Kiinteistömaailmalta, OP-Kiinteistökeskukselta, Huoneistokeskukselta ja SKV:ltä.

Kommentoi