Rakentamisen tilanne 2014

Julkaistu 23.4.2014 kirjoittajalta admin

Ilmeisesti rakennusbisneksellä menee hyvin näin keväällä 2014. Synkästä ja märästä talvesta on selvitty ja lamakin tuntuu olevan takanapäin.rakentaminen 2014

Rakentaminen ja rakennusbisnes tilastojen valossa

Vaikka alkuvuoden tilastojen mukaan rakentaminen on laskussa, on kuitenkin nähtävillä parannusta alkuvuoden tilanteesta. Alkuvuoden tilastojen mukaan koko rakentamiseen käytettävä liikevaihto oli noin 1,3 % alhaisemmalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin. Tarkastelujakso tässä on marraskuusta 2013 tammikuuhun 2014. Laskua on kuitenkin vähemmän, jos verrataan samaan tilastoon vuotta aikaisemmin. Silloin koko rakentamisen liikevaihto laski 3,9 % kun verrataan vuoteen 2012-2013.

Talorakentaminen oli tilastojen mukaan laskenut 1,5 % edellisestä vuodesta. Myös erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihdossa oli laskua 3,0 %. Tällä alalla laskua oli enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Maa- ja vesirakentaminen oli sen sijaan nousussa. Liikevaihdon kasvua vuotta aikaisempaan ajankohtaan oli tapahtunut 4,9 %. Rakennusyritysten myynnin määrä on vähentynyt marras-tammikuussa 2,1 %.

Vuoden 2014 tammikuussa rakennuslupia myönnettiin yhteensä 1,6 miljoonalle kuutiometrille. Määrä on vuoden 2013 vastaavalla tasolla.

Mitä kuuluu suomalaisille rakennusyrityksille

Tietoa etsiessäni päädyin www.luja.fi. Siellä ajankohtaista-osiossa oli paljon positiivisia asioita, jos ajatellaan rakennusbisneksen tilannetta yleisesti.

Rakennusyritykset tekevät yhteistyötä sijoitusyhtiöiden ja rahoitusyhtiöiden kanssa ja rakentavat kuluttajille uusia taloja uuden muotoisella rahoitusjärjestelyllä. Kasvaneen kilpailun ja vaikeiden taloussuhdanteiden aikana yritysten on keksittävä jotain uutta, jolla pystytään tuottamaan palveluita kuluttajille. Tästä hyvänä esimerkkinä on Lujan tekemä sopimus Tampereelle asuinhuoneistoista.

Lisäksi Lujabetoni nostaa tuotantomääräänsä ja tuplaa Loimaan Lujabetonin tuotannon. Loimaahan sijaitsee hyvällä paikalla, josta betonia voidaan kuljettaa ympäri Varsinais-Suomea aina Rauman Olkiluodon betonimonttuun asti. Olkiluotohan on betonista rakennettu, ehkä maailman kaikista kallein rakennus.

Muita iloisia uutisia siellä oli Luja-yhtiöiden toimitusjohtajan mielipiteet taloustilanteen piristymisestä. Viimesyksyn lukujen valossa on mahdollista, että nyt keväällä koittaa iloisemmat ajat ja talouden kasvu piristyy.

Rakennusteollisuuden näkyminen mediassa

Yleisesti mediassa puhutaan paljon talouden hyvistä näkymistä. Samaan aikaan monella suomalaisella yrityksellä menee huonosti. Stockmann ilmoitti juuri aloittavansa yt-neuvottelut yli 300 ihmisen irtisanomisesta.

Alkuvuodesta on paljon uutisoitu rakennusalan hiipumisesta ja alkuvuoden tilastot todellakin osoittavat sen että rakennusbisnes on laskussa noin 1 % luokkaa. Samaan aikaan samoissa artikkeleissa viestitään kuitenkin että loppuvuosi voisi mennä paremmin ja kasvua on havaittavissa. Toivottavasti ennusteet toteutuvat ja rakennusbisnes lähtee kasvuun.

Kommentoi