Sisäseinien maalaus

Julkaistu 15.11.2013 kirjoittajalta admin

lataus (6)Onko sinulla sisäseinien maalaus edessä? Tällöin on muutamia muuttujia, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon ennen puuhaan ryhtymistä.

Maalien ympäristöystävällisyys

Jos näin on, kannattaa hankkia  M1-hyväksytty maali, josta haihtuu mahdollisimman vähän haitallisia yhdisteitä. Kannattaa valita maali, jolla on allergiatunnus ja joka on liuotteeton, tai sen säilöntäainepitoisuus on mahdollisimman pieni.

Maalausolosuhteet

Maalin työstöaika sisäseinien maalauksessa riippuu siitä miten nopeasti maalissa oleva vesi haihtuu tai imeytyy alustaan, puhutaan ns. aukioloajasta. Veden haihtumiseen vaikuttavat pääasiassa maalipinnan huokoisuus ja imevyys, sisäilman lämpötila, ilman suhteellinen kosteus sekä sisätilan ilmavirtaukset. Ihanteelliset maalausolosuhteet ovat sisäseinienkin maaaluksessa noin 15–16 ˚C ja korkea ilman suhteellinen kosteus. Varsinkin talvella maalaaminen saattaa Suomessa olla hyvin haasteellista, kun huoneilma on kuivaa ja vesi haihtuu nopeasti. Tällöin kannattaa lämpötilaa alentaa sulkemalla patterit sekä tuulettamalla. Muista kuitenkin sulkea ikkunat ennen maalauksen aloittamista, jotta voimakas veto ei lyhennä aukioloaikaa. Ilman kosteutta voit nostaa esimerkiksi ilmankostuttajalla. Jos maalausolosuhteet eivät ole oikeat, maali kuivuu liian nopeasti. Tällöin maalipinnan telakuviosta voi tulla raidallinen ja kiillosta epätasainen. Kun maalausprojektille valitsee sopivan päivän, hommaa ei joudu tekemään montaa kertaa uusiksi.

Ennen maalausta

 Tee pohjatyöt huolellisesti ohjeiden mukaan. Suojaa maalattavan alueen ympäristö teipillä ja paperilla ennen kuin aloitat. Jos on kyse ensimaalauksesta, pohjamaalaa tasoiteseinät, kipsilevyt jne. Jos kyseessä on huoltomaalaus, hio alla oleva maalipinta kevyesti ja puhdista se pesuaineella hyvän tartunnan aikaansaamiseksi. Tasoita kolot ja reiät asianmukaisilla tasoitteilla ja hio pinta vielä ennen maalaamista. Koska tasoitekohdat imevät vettä eri tavalla kuin maalattava seinä, maalaa ne kerran ohuelti yli ennen koko seinän maalaamista. Mitä kiiltävämmällä maalilla maalaat, sitä helpommin pohjan epätasaisuudet näkyvät, joten pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti!

 

Kommentoi