Turun asuntotilanne

Julkaistu 6.6.2016 kirjoittajalta admin

 

Opiskelijat ja vuokra-asunnot

Turkulaiset opiskelijat haluavat asua yksin, kertoo TYS eli Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Jo 15-20 vuoden ajan yksiöt ovat olleet kysytyimpiä asuntoja turkulaisten opiskelijoiden keskuudessa. Arvioiden mukaan Turussa on suhteellisesti eniten yhden hengen asuntoja verrattuna muuhun Suomeen. Esimerkiksi Helsinkiin verrattuna Turussa rakennetaan eniten yksiöitä, kun taas Helsingissä rakennetaan vain soluasuntoja korkeiden hintojen takia.

Tällä hetkellä Turussa on hyvä vuokra-asuntotilanne ja kysyntää on melko tasapuolisesti tarjontaan nähden. Kuitenkin vuokra-asuntojen täyttöasteessa on vähän epätasapainoa, joka selittyy lukuvuoden jakautumisella kevät ja syyslukukauteen. Syksyllä opiskelijat täyttävät asunnot ja kun kesäkuu alkaa, niin monet vuokra-asunnot tyhjentyvät. Tilanne on muuttunut parempaan suuntaan, kuin mitä se oli muutama vuosi sitten, kun monet opiskelijat jäivät ilman vuokra-asuntoa.

Uudiskohteet

Turussa uudisrakentaminen keskittyy halutuimmille asuinalueille. Turun keskustaan Aurajoen rannalle rakennetaan korkealaatuisia kerrostaloasuntoja autohallipaikkoineen. Myös Mälikkälä ja Suikkilan kartanomaisemat houkuttelevat uusilla huoneistoillaan. Turkulaisille tehtiin tutkimus (v.2016), että millaisille asunalueille uudisrakennuksia toivotaan. Eniten saivat kannatusta keskusta, Hirvensalo, Pohjois-Turku ja Skanssi. Alueiden täydennysrakentamista suosi 43 prosenttia kyselyyn vastanneista ja uusille alueille asuntoja halusi 35 prosenttia vastaajista. Mielipiteet jakautuivat aika tasaisesti ja siinä missä toinen toivoo tiivistä kaupunkirakentamista, niin toinen pelkää vehreän ympäristön häviämistä. Kaiken kaikkiaan Turku halutaan pitää pikkukaupunkina ja kaunista vanhaa maisemaa halutaan säilyttää.

Asuntojen hinnat Turussa

Kerros- ja rivitalojen hinnat nousivat Turussa vuoden 2016 ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2,62 prosenttia. Turku on 12. kallein kunta Suomessa. Turun keskimääräinen neliöhinta oli 2230 € m2 ja vertailun vuoksi vastaava luku pääkaupunkiseudulla on 3970 € m2 ja muualla Suomessa 1842 € m2. Kallein asuinalue Turussa on Kupittaa, toiseksi kallein Turku Keskus ja kolmanneksi kallein Martti-Korppolaismäki.

Kiinteistönvälitys Turku

Turussa tulee päivittäin myyntiin asuntoja ja kaikkein halutuimmat asunnot myydään ennen ensimmäistä näyttöä. Jos on kiinnostunut jostain asunnosta tosissaan, niin tarjouksen jättämisessä ei kannata aikailla. Hyvät asunnot myydään nopeasti. Hinnat ovat nousseet tasaisen varmasti lähes jokaisella asuinalueella Turussa, joten asunnon arvon alenemista ei tarvitse pelätä. Asunnon saa myös tarvittaessa vuokrattua helposti, sillä Turussa on paljon opiskelijoita, jotka etsivät vuokra-asuntoa. Kiinteistönvälitysfirmaan kannattaa ottaa yhteyttä jos etsii asuntoa tai haluaa laittaa oman asuntonsa myyntiin. Kannattaa suosia paikallista kiinteistövälittäjää, koska alueen tunteminen on tärkeää oikean hinnan määrittämiseksi. Turun eri alueilla on hyvin erilaiset hinnat, jotka määräytyvät muun muassa alueen haluttavuuden mukaan.

Kommentoi