Ulkomaalaus edessä – tässä vinkit!

Julkaistu 24.9.2013 kirjoittajalta admin

Aiotko ulkomaalata pintoja? Syksy on siihen erinomainen ajankohta, kunhan et lähde maalaaamaan pahimpana sadepäivänä. Maalaamisen ei tarvita ammattilaisten käsiä- välttämättä. Homma suoriutuu helposti itsenäisenäisenä projektinakin, mutta maalaus vaatii erityisosaamista tai ainakin tietoa siitä, millaisissa oloissa ja millaisilla väreillä homma pitäisi hoitaa. Tässä joitakin faktoja:

Muista poistaa ruoste

Ruoste täytyy AINA poistaa ennen maalaamista. Poistaminen tapahtuu joko teräsharjalla tai koneellisesti.

Tarkista, kuinka monta kertaa pinta on maalattu aiemmin

Oikean maalin valinta riippuu osittain siitä, kuinka mones maalauskerta on käynnissä. Puutalon ulkomaalaus pysyy pinnalla parhaiten silloin, kun maali on oikea suhteessa talon maalaushistoriaan.

Teollinen pohjamaali voidaan päällemaalata joko öljy- tai akrylaattimaaleilla. Pinta maalataan kahteen kertaan. Ensimmäinen maalauskerta kannattaa tehdä pohja- ja välimaalilla, ja sen jälkeen voidaan siirtyä muun tyyppisiin maaleihin.

Käsittele hirsirakennus oikein

Käsittele ulkoseinät  pohjustuspuunsuojalla mahdollisuuksien mukaan niin aikaisessa rakennusvaiheessa, kuin pystyt. Ennen lopullista pintakäsittelyä tarkista, että hirsi on kuivunut riittävästi. Jos käytät kuivaamatonta hirttä, suosittelemme syksyllä pystytettyjen rakennusten lopullista käsittelyä keväällä ja kesällä pystytettyjen käsittelyä parin kuukauden kuluttua.

Maalaa aina kuivalla säällä

Käsiteltävän pinnan täytyy olla kuiva, mutta pahimmassa porotuksessa ei kannata välttämättä lähteä maalaamaan. Paras maalausilma on täysin kirkkaan hellepäivän sijaan lämmin pilvipouta.

Jos maalaat aurinkoisella säällä, kannattaa työskennellä varjossa ja seurata auringon kulkua. Ilman lämpötilan tulee olla maalista riippuen vähintään +5 – +10 astetta ja suhteellisen kosteuden alle kahdeksan kymmentä prosenttia maalauksen ja maalin kuivumisen aikana. Lisäksi maalikalvon tulee ehtiä kuivua ennen mahdollisen iltakasteen laskeutumista, sillä kosteus aiheuttaa tuoreen maalipinnan himmenemistä.

Kommentoi