Vältä näitä asuntomarkkinoiden harhoja

Julkaistu 18.11.2013 kirjoittajalta admin
lataus (7)Asuntokauppaan liittyy monia myyttejä ja väärinkäsityksiä. Näitä on syytä välttää, mutta miten?
Kuulostaako tämä idea hyvältä: Kokeillaan ensin isoa hintapyyntöä, jos vaikka onnistaisi. Ehkä tulee joku hintatasosta tietämätön ulkopaikkakuntalainen tai rikas venäläinen, joka maksaa selvää ylihintaa.

Kun hintapyyntö on aivan liian suuri, kukaan ei tule edes katsomaan asuntoa. Ja kun hintaa lopulta taipuu laskemaan tuntuvasti, kaikki kuvittelevat, että asunnossa on jotain vikaa.

Yksi asuntomarkkina on myytti

Vähemmänkin toiveikkaat myyjät uskovat yleensä, että asuntojen hinnat nousevat kaikkialla ja jatkuvasti. Totuus on toinen.

Asuntomarkkina on nimittäin pirstaleinen ja tilanne on eripuolilla eri tyyppinen.  Ei voi välttämättä sanoa, mihin suuntaan ”Suomen asuntomarkkina” on menossa. Suomi koostuu lukuisista pienemmistä paikallismarkkinoista.

Tämän lienee huomannut moni etenkin niillä paikkakunnilla, missä työttömyys on noussut nopeasti. Talosta ei välttämättä saa takaisin sitä, mitä sen rakentamiseen on mennyt. Rakennuskustannukset ovat yleensä ottaen aika samanlaiset, ollaan missä päin Suomea tahansa. Mutta asuntojen hinnat eivät välttämättä kuitenkaan ole.

Sama pätee pintaremontteihin. Jos myyjä tekee kevyen remontin toivoen, että sen kustannukset siirtyvät sellaisinaan myyntihintaan, voi joutua pettymään. Valitut materiaalit ja värit eivät välttämättä miellytä ostajaehdokasta, ja tämä päättää remontoida asunnon saman tien uudelleen.

Erityisen vaikeaa on saada takaisin suuremman pintaremontin kustannuksia.

Arvio, ei ehdoton totuus

”Kuntoarviossa luki, joten asia on niin”. Ehkä, mutta aina arvio ei ole ehdoton totuus. Ainakin on syytä katsoa tarkkaan, mitä kuntoarviossa on tutkittu.

Jos arvio tehdään silmämääräisesti ja pintamittauksilla, mahdolliset kosteusvauriot voivat jäädä huomaamatta. Tai sitten varoitetaan niiden mahdollisuudesta, vaikka kaikki onkin kunnossa. Jos rakenteita ei tutkita kunnolla, saattaa myöhemmin käydä ilmi, että esimerkiksi putket ovat kuluneet yllättävän nopeasti.

Toinen asia, jota ei kannata ottaa itsestäänselvyytenä, on maisema. Sekään ei ole välttämättä ikuinen. Jos haluaa varmistua, ettei puistonäkymän tilalla ole muutaman vuoden kuluttua kerrostalo tai moottoritie, kannattaa tutustua kaavoitukseen

Seinän takana on toinen todellisuus

Ennen kauppoja on toki fiksua tutkia, mitä muut ovat maksaneet. Mutta keskihinta ei ole lupaus vaan nimenomaan keskiarvo asunnon hinnasta.

Asunnot ovat yksilöitä, ja omakotitaloissa hinnat vaihtelevat vielä enemmän kuin kerrostaloissa. Jo kerrostaloihinkin mahtuu monta erilaista kuntoa, pohjaratkaisua, sijaintia ja ikkunoiden ilmansuuntaa. Tähän liittyy myös harhoista luultavasti sitkein. Sekin kohdataan, kun tutkitaan lähiseudulla ja lähiaikoina vastaavista asunnoista saatuja hintoja.

Kommentoi