Vinkkejä aloittelevalle asunnon myyjälle

Julkaistu 15.10.2013 kirjoittajalta admin

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-loft-living-room-image16672825Oletko myymässä asuntoa? Tällöin kyse ei ole kovinkaan haasteellisesta projektista. Voit myydä asunnon aivan omatoimisestikin, mutta kannattavinta on hankkia hommaan ammattilaisen asiantuntemusta. Näin voit olla varma siitä, että saat asunnostasi mahdollisimman realistisen hinnan ja hyödyt irti.

1. Hakeudu ammattilaisen puoleen

Kun olet päättänyt myydä asunnon, sinun kannattaa mahdollisimman nopeasti etsiä sopiva kiinteistövälittäjä, ja kääntyä hänen puoleensa.

Kiinteistövälittäjä tulee yhteydenoton jälkeen luoksesi arviokäynnille ja tekee asunnollesi suunnitelman, joka sisältää muun muassa  realistisen näkemyksen asunnon arvosta sekä myyntiajasta. Tämä käynti on itsessään veloitukseton ja se ei velvoita sinua vielä mihinkään.

Sen avulla saat kuitenkin asiantuntijan näkemyksen markkinatilanteesta ja toimenpiteistä, joiden avulla voit saada asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan.

2. Kuuntele ammattilaisten antamaa informaatiota myynnin kannalta oleellisista seikoista

Asunnonvälittäjä selvittää myös kanssasi kaikki ne asiat, jotka ostajalle tulee kertoa asunnon myynnin yhteydessä, sillä sinulla on asunnonmyyjänä laaja tiedonantovelvollisuus kaikista asunnon myyntiin vaikuttavista seikoista ostajaa kohtaan. Mikäli näitä asioita ei hoideta kunnolla, sinulle voi koitua myyjänä ongelmia.

Ammattitaitoinen välittäjä osaa myös huolehtia vakuusjärjestelyistä ja muista sopimusasioista, joilla turvaat asuntokauppojen onnistumisen.

3. Käännä katse uuden asunnon hankintaan

Kun myyt vanhaa asuntoasi, älä unohda pohdiskella myös tulevaisuutta. Sinun kannattaa huolehtia, että varaat ajoissa ajan omalle rahoitusneuvojalle pankkiin ja varmistat mahdollisen lisärahoituksen saamisen uutta asuntoa varten. Näin varmistat, että pystyt tekemään tarpeeksi nopeasti tarjouksen uudesta asunnosta heti, kun sellainen ilmaantuu. Kiinteistövälittäjän avulla voti varmistaa, että asuntokaupat ketjutetaan kaikille osapuolille parhaalla mahdollisella tavalla.

4. Noudata hyvää välitystapaa

Välityslainsäädäntöön on säädetty, että välitystoiminnassa on noudatettava hyvää välitystapaa.

Hyvä välitystapa on joustava normi, joka muotoutuu koko ajan. Siihen vaikuttavat tuomioistuinten päätökset, kuluttajariitalautakunnan (KRIL ent. KVL) suositukset, viranomaisten ohjeet ja alan vakiintunut käytäntö.

Kiinteistövälitysalan keskusliitto on listannut tarkemmat ohjeet hyvän välitystavan yksityiskohdista.

5. Myynnin toimenpiteet

Asunto tulee kuvata ja pohjapiirros on laadittava ennen myyyntiä. Tämän jälkeen asunnosta laaditaan esite. Sen jälkeen asuntoa voidaankin alkaa markkinoida potentiaalisille asiakkaille .

Mikäli hankit avuksi kiinteistövälittäjän, pidät hänen kanssaan säännöllisesti palavereja siitä, miten myynti on tehty ja miten kannattaisi toimia. Välityspalkkio ei huimaa päätä, kunhan saat asunnon myytyä.  Turvallista ja selkeää!

Kommentoi